Unieke, met zorg gemaakte carpetbags

Poshlost is een design atelier in Rotterdam waar reistassen van hoge kwaliteit met de hand worden gemaakt van onder andere vintage meubel- en gordijnstoffen, antieke wandkleden en vintage leren jassen. Ook wordt gebruik gemaakt van reststukken leer uit de Nederlandse schoenenindustrie.

Vintage stoffen

Mijn naam is Natasha Michaelides, modeontwerpster uit Rotterdam en eigenaar van een grote verzameling schitterende vintage stoffen. 2 Jaar geleden vond ik een mooi patroon voor yogatassen en kwam ik op het idee om mijn stoffen te gaan gebruiken om mooie en unieke designcombinaties te maken. De yogatassen ontwikkelde ik steeds verder en het werden uiteindelijk reistassen/weekendtassen. Daarbij gebruikte ik ook tweedehands leren jassen voor de afwerking.
Ik ben een grote fan van het hergebruiken van mooie, oude materialen en dus maak ik ook mijn eigen biaisband van vintage zijden stropdassen voor de afwerking van de zakken.

Victoriaanse carpetbags

De stoffen die ik gebruik zijn vintage meubelstoffen en gordijnen en antieke wandkleden die een verhaal vertellen. Mijn inspiratie voor het ontwerp van de weekendtassen komt onder andere uit het Victoriaanse tijdperk, het Wilde Westen, Parijs (Moulin Rouge -Burlesque -Toulouse Lautrec -Belle Epoque), Art Nouveau en de Arts en Craft Beweging uit Engeland. Noord-Amerika en Europa rond 1850 tot begin 20e eeuw: prachtige, kleurrijke, bohemian, eclectische design waar ik ontzettend van houd en dat alles gecombineerd met maffe jaren ‘60 films als My Fair Lady, Mary Poppins, Funny Girl, What’s New Pussycat, enz.
victorian carpet bag

De geschiedenis van de carpetbags

Een carpetbag of tapijttas is een van boven open te maken reistas gemaakt van tapijt, meestal van een oosters tapijt. Het was een populaire vorm van bagage in de 19e eeuw in de Verenigde Staten en Europa, met eenvoudige handgrepen en alleen een bovenframe, dat diende als sluiting. Sommige kleine moderne versies werden gebruikt als handtassen of portemonnees.
De carpetbag is uitgevonden als een soort goedkope persoonlijke bagage die licht genoeg was om zelf te dragen, zoals een plunjezak, in tegenstelling tot een grote en zware houten of metalen koffer, waarvoor de hulp van dragers nodig was.

In 1886 beschreef de Scientific American het als ouderwets en betrouwbaar, “nog steeds onovertroffen door anderen, wat slijtage betreft. Een dergelijke tas, mits gemaakt van degelijk Brussels tapijt en onbetwistbaar vakmanschap, gaat een leven lang mee, op voorwaarde dat altijd een substantieel frame wordt gebruikt.” Het gebruik ervan impliceerde zelfvoorziening: in Jules Verne’s roman De Reis om de Wereld in Tachtig Dagen uit 1873 brengen Phileas Fogg en Passepartout alleen een tapijtzak mee als bagage, met slechts een paar kledingstukken en veel contant geld.

 

carpet bag
carpet bag

Carpetbaggers in de 19e eeuw

De “carpetbaggers” van het Wederopbouwtijdperk na de Amerikaanse burgeroorlog (Noord-Amerikanen die naar het Zuiden verhuisden voor economische of politieke kansen) kregen hun naam omdat ze vaak alleen dit soort bagage droegen, wat eigenlijk betekende dat ze met weinig kwamen in de hoop veel te vinden. (bron: Wikipedia)

Tapijttassen

Carpetbags werden vroeger gemaakt van oosterse tapijten of het Brusselse tapijt waarnaar hierboven wordt verwezen, met “een zware pool gevormd door ongesneden lussen van wol op een linnen ketting”. Tapijt was het gekozen materiaal omdat “restanten” gemakkelijk werden gekocht voor de vervaardiging ervan.
Sommige tapijttassen kunnen ook dienen als een “spoorwegtapijt”, een gebruikelijk item in de 19e eeuw dat voor warmte zorgde in tochtige, onverwarmde treinwagons. Het tapijt kon worden geopend als een deken of aan de zijkanten worden vergrendeld als een reistas.
Van Robert Louis Stevenson’s Reizen met een Ezel in de Cevennen (1879): “… mijn spoorwegdeken, dat ook de vorm van een tas had, was als een dubbel kasteel voor koude nachten.”

Carpetbags tijdens de hippiegeneratie

Tapijttassen maakten in de jaren zestig een korte heropleving met de opkomst van de hippiegeneratie, gevonden op oude familiezolders en tweedehands winkels. Dit leidde tot een beperkte nieuwe productie als trendy modeaccessoire.

Mary Poppins carpetbag

De fictieve nanny Mary Poppins had een magische tapijttas bij zich toen ze bij haar nieuwe gezin aankwam.

mary poppins carpet bag

De moderne carpetbag

Met de tapijttassen/carpetbags uit de 19e eeuw als voorbeeld zijn we aan de slag gegaan om een meer moderne, gebruiksvriendelijkere versie van deze reistassen te maken: groot genoeg voor een korte vakantie en makkelijk te dragen. Ruim, maar klein genoeg om als handbagage te gebruiken. Boven alles: uniek. De tassen worden met veel zorg gemaakt en zijn, net als de originele tapijttassen, gemaakt om een leven lang mee te gaan.